PRÍPRAVA KVÁSKOVÉHO RAŽNÉHO CHLEBA

 

Kvások z predošlého cesta na chlieb uskladňujeme v chladničke, pokiaľ nepôjdeme z neho pripravovať nový chlieb. Pre nový chlieb potrebujeme asi 100 – 150 g kvásku. Kvalitný kvások pekne vonia po „mladom víne“. Nesmie mať prekyslenú vôňu a chuť.

Kvások vyberieme z chladničky. Pridáme podľa potreby vodu (asi 0,5 l) a ražnú múku (asi 400 – 500 g). Premiešame a necháme kysnúť najlepšie z večera do rána v chladničke. Ak pridáme vlažnú vodu – cesto rýchlejšie  vykysne a po 2 – 3 hodinách môžeme z neho pripraviť vlastné chlebové cesto.

Cesto vyberieme z chladničky. Pridáme podľa potreby vodu (asi 2 l), ražnú múku (1000 g) a kukuričnú múku (1000 g). Ochutíme soľou, rascou, prípadne inými semienkami. Dobre vymiesime na hladkú vláčnu zmes (nie tekutú ani nie pevnú).

Z takto vymiešaného cesta odoberieme približne 100 – 150 g na kvások pre ďalší chlieb. Necháme ho trošku podkysnúť a potom ho uložíme do chladničky.

V tejto fáze môžeme do cesta pridať uvarené obilie (ryžu, ovos, krúpy).

 

Pre prípravu chleba potrebujeme teda akoby tri cestá: kvások, ktorý odoberieme vždy zo samotného chlebového cesta tesne pred naberaním do foriem na pčenie, „medzicesto“, v ktorom sa akoby rozmnožuje odobraný kvások, a chlebové cesto, z ktorého sa pečie chlebík.

Pripravíme si formy na pečenie chleba. Najlepšie sú teflónové, pretože ich nemusíme vytierať tukom ani vystieľať papierom na pečenie.

Formy nesmú byť hrdzavé alebo poškodené.

Do pripravených foriem navažujeme alebo odoka dávame cesto ručne alebo naberačkou. Cesto sa hodne lepí, je ťažšie, ľahšie sa naberá rukou.

Cesto vo forme uhladíme plastovou lopatkou, ktorú si občas namáčame vo vlažnej vode.

Cesto vo formách necháme kysnúť asi 5 – 6 hodín, najlepšie v doobedňajších hodinách na teplejšom mieste. V miestnosti by nemal byť prievan. Po nakysnutí dáme piecť do predhriatej elektrickej rúry (200 st.) nasledovne: 10 minút pečieme pri teplote 200 st., 25 minút pri teplote 180 st.

Upečený chlieb vyklopíme z foriem a necháme (horednom) na mriežkovej podložke vychladnúť

Chlebík uskladňujeme v plátenej utierke na chladnejšom mieste. Vydrží 3 – 5 dní. Ak trochu stvrdne (ražná múka), môžeme si ho osviežiť naparením v kastróliku. Bude chutnať a vyzerať ako čerstvo upečený.